Jeszcze 6 dni i sprawdzimy czy to działa :)
Drugiego dnia tańczymy. Znajdujemy 10 minut, włączamy cudnie energetyczną Keairę i wywijamy. Kliknij w ZUMBĘ i tańcz :)
Śniadanie: 2 kromki / 1 bułka razowego pieczywa, pół kostki twarogu + łyżka jogurtu => mieszamy, doprawiamy. Dodajemy pół pomidora, 1/4 papryki, szczypiorek. Mieszamy i na kanapki.
Obiad: Steki z kalafiora z ziemniaczkami i sałatką
Składniki dla 2 osób:
Kalafiora myjemy, obieramy z listków i przekrajamy na pół. Teraz delikatnie wykrawamy steki zaczynając od środka, plastry wielkości 1,5-2 cm. W zależności od kalafiora zrobimy 2-4 grubsze plastry.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kalafiorowe plastry kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą za pomocą pędzla lub dłoni i posypujemy mieszanką przypraw. Robimy tak z obu stron delikatnie przewracając plastry aby się nie połamały.
Wstawiamy kalafiora do piekarnika nagrzanego do 190 st C i pieczemy przez około 20 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.
Podajemy z ziemniakami i sałatką zrobioną z rukoli, pomidora, oliwy i soku z cytryny. Plus przyprawy
* Kalafior nam zostanie, więc jutro będziemy wymyślać :)
Kolacja: frytki z selera i marchewki z dipem czosnkowym
Składniki na 1 osobę:
Sos:
Marchewki kroimy w słupki – jak frytki. Wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą, solą i odrobiną cynamonu. Przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy połową garści żurawiny.
Selera obrać pokroić w słupki, zalać oliwą i zasypać przyprawami (kurkuma, papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz). Wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia obok marchewek. Całość pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Sos => jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz wymieszać. Gotowe :)