X

Proste dania na schudnięcie dzień drugi

Jeszcze 6 dni i sprawdzimy czy to działa :)

 

Drugiego dnia tańczymy. Znajdujemy 10 minut, włączamy cudnie energetyczną Keairę i wywijamy. Kliknij w ZUMBĘ i tańcz :)

 

 

Śniadanie: 2 kromki / 1 bułka razowego pieczywa, pół kostki twarogu + łyżka jogurtu => mieszamy, doprawiamy. Dodajemy pół pomidora, 1/4 papryki, szczypiorek. Mieszamy i na kanapki.

 

 Obiad: Steki z kalafiora z ziemniaczkami i sałatką

 

Składniki dla  2 osób:

 

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego  
  • 1 łyżeczka soli 
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 4 małe ziemniaki
  • garść rukoli
  • pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

 

Kalafiora myjemy, obieramy z listków i przekrajamy na pół. Teraz delikatnie wykrawamy steki zaczynając od środka, plastry wielkości 1,5-2 cm. W zależności od kalafiora zrobimy 2-4 grubsze plastry.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kalafiorowe plastry kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą za pomocą pędzla lub dłoni i posypujemy mieszanką przypraw. Robimy tak z obu stron delikatnie przewracając plastry aby się nie połamały.
Wstawiamy kalafiora do piekarnika nagrzanego do 190 st C i pieczemy przez około 20 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.

Podajemy z ziemniakami i sałatką zrobioną z rukoli, pomidora, oliwy i soku z cytryny. Plus przyprawy

 

* Kalafior nam zostanie, więc jutro będziemy wymyślać :)

 

 

Kolacja: frytki z selera i marchewki z dipem czosnkowym 

 

Składniki na 1 osobę:

  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • żurawina suszona
  • oliwa
  • sól, cynamon, kurkuma, słodka papryka, suszona bazylia, oregano

 

Sos:

  • pół sklanki gęstego jogurtu
  • łyżka majonezu
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Marchewki kroimy w słupki – jak frytki. Wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą, solą i odrobiną cynamonu. Przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy połową garści żurawiny.

Selera obrać pokroić w słupki, zalać oliwą i zasypać przyprawami (kurkuma, papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz). Wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia obok marchewek. Całość pieczemy  20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Sos => jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz wymieszać. Gotowe :)