Zaczynamy i sprawdzamy czy trzeba głodować, jeść samą sałatę i i czy nie można napić się wina, żeby schudnąć.
Dzień pierwszy:
Zaczynamy!
Szakszuka Mojego Pawła na 2 osoby
1 średnia papryka
2 małe pomidory
4 ząbki czosnku
6-7 pieczarek
50-100 g sera wędzonego
4 jajka
Przyprawy
Sposób przygotowania
Czosnek podsmażamy na masełku. Dodajemy pokrojoną paprykę; mogą być nawet 3 różne kolory. Dodajemy przyprawy: sól. Pieprz, papryka wędzona, papryka chilli lub ostra, zioła prowansalskie. Dodajemy pokrojone pieczarki, wszystko podsmażamy. Dodajemy obrane ze skórki , pokrojone pomidory, podduszamy chwilę pod przykryciem. Zdejmujemy, żeby woda odparowała, dodajemy pokruszony wędzony ser, smażymy 2-3 minuty, bardzo delikatnie mieszamy. Wbijamy jajka, przykrywamy aż do momentu ścięcia białka. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą.
Curry z kalafiora vege or not na 2 osoby
100 g - Cebula
2 puszki fasoli konserwowej czerwonej
800 g kalafiora czyli jakaś 1 sztuka
45 g – 2 duże marchewki
400 ml - Mleczko kokosowe gęste
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego do smażenia
1 łyżeczka papryka chili, w proszku
2 łyżeczki curry, w proszku
Papryka, w proszku
Pieprz czarny
Sól biała
W wersji mięsnej + 200 g piersi z kurczaka lub indyka
Sposób przygotowania
Kroimy cebulę i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy 2 min. Dodajemy pokrojonego kurczaka i podsmażamy. Całość zalewamy 3-4 szklankami wody i wsypujemy różyczki kalafiora, obie papryki w proszku, curry i sól. Dusimy, mieszając co chwilę przez około 15 min. Następnie dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy kolejne 5 min. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, natkę pietruszki, sól i pieprz, chwilę gotujemy.
* jeśli chcesz mniej ostre, pomiń chilli i daj słodką mieloną paprykę
Carpaccio z buraka z sosem miodowo - musztardowym
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli
pół kostki fety
2 łyżki słonecznika łuskanego
2 duże buraki gotowane (można kupić gotowe)
1,5 łyżeczki miodu
cebula szalotka - opcjonalnie
Sposób przygotowania
Buraka kroimy na bardzo cienkie, półprzezroczyste plastry. Następnie układamy je na talerzu jeden obok drugiego. Posypujemy buraki fetą oraz cienko posiekaną cebulą szalotką. Na środku talerza układamy garść świeżej rukoli.
Sos: w szklance dobrze mieszamy oliwę, musztardę miód, sól oraz pieprz (ja wrzucam wszystko do słoiczka i mocno nim wstrząsam). Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.
Słonecznik upraż na suchej patelni. Buraki polej sosem, posyp słonecznikiem.
* sosu można zrobić więcej np. do innych sałatek. Świetnie się trzyma w lodówce.
Do zobaczenia jutro :)