X

Chudniemy przez 8 dni - dzień pierwszy

Zaczynamy i sprawdzamy czy trzeba głodować, jeść samą sałatę i i czy nie można napić się wina, żeby schudnąć. 

 

Dzień pierwszy:

  • zważ się rano na czczo i schowaj wagę głeboko. Ona chwilowo nie istnieje.
  • znajdź dziesięć minut dla siebie i w pierwszy zrób krótki trening z Lilly Sabri (tu znajdziesz trening: Lilly Sabri 10 minut). To naprawdę działa, nawet jeśli początkowo czujesz się jak na paraolimpiadzie. To tylko 10 minut - dasz radę :)
  • odstaw na te 8 dni słodycze i słodkie napoje - to naprawdę niewielkie poświęcenie, bo tu jest PYSZNIE!
  • jeśli gotujesz tylko dla siebie - podziel porcje na pół
  • niektóre potrawy możesz przygotować dzien wcześniej i potem odgrzać. Nie musisz sterczeć przy garach

 

Zaczynamy!

 

Szakszuka Mojego Pawła na 2 osoby

 

1 średnia papryka

2 małe pomidory

4 ząbki czosnku

6-7 pieczarek

50-100 g sera wędzonego

4 jajka

Przyprawy

 

Sposób przygotowania

 

Czosnek podsmażamy na masełku. Dodajemy pokrojoną paprykę; mogą być nawet 3 różne kolory. Dodajemy przyprawy: sól. Pieprz, papryka wędzona, papryka chilli lub ostra, zioła prowansalskie. Dodajemy pokrojone pieczarki, wszystko podsmażamy. Dodajemy obrane ze skórki , pokrojone pomidory, podduszamy chwilę pod przykryciem. Zdejmujemy, żeby woda odparowała, dodajemy pokruszony wędzony ser, smażymy 2-3 minuty, bardzo delikatnie mieszamy. Wbijamy jajka, przykrywamy aż do momentu ścięcia białka. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą.

 

 

Curry z kalafiora vege or not na 2 osoby

 

100 g - Cebula

2 puszki fasoli konserwowej czerwonej

800 g kalafiora czyli jakaś 1 sztuka

45 g – 2 duże marchewki

400 ml - Mleczko kokosowe gęste

2 łyżki oleju rzepakowego lub innego do smażenia

1 łyżeczka papryka chili, w proszku

2 łyżeczki curry, w proszku

Papryka, w proszku

Pieprz czarny

Sól biała

 

W wersji mięsnej + 200 g piersi z kurczaka lub indyka

 

Sposób przygotowania

Kroimy cebulę i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy 2 min. Dodajemy pokrojonego kurczaka i podsmażamy. Całość zalewamy 3-4 szklankami wody i wsypujemy różyczki kalafiora, obie papryki w proszku, curry i sól. Dusimy, mieszając co chwilę przez około 15 min. Następnie dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy kolejne 5 min. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, natkę pietruszki, sól i pieprz, chwilę gotujemy. 

* jeśli chcesz mniej ostre, pomiń chilli i daj słodką mieloną paprykę

 

 

Carpaccio z buraka z sosem miodowo - musztardowym

 

2 łyżeczki musztardy

2 łyżki  oliwy z oliwek

garść rukoli

pół kostki fety

2 łyżki słonecznika łuskanego

2 duże buraki gotowane (można kupić gotowe)

1,5 łyżeczki miodu

cebula szalotka - opcjonalnie

 

Sposób przygotowania

Buraka kroimy na bardzo cienkie, półprzezroczyste plastry. Następnie układamy je na talerzu jeden obok drugiego. Posypujemy buraki fetą oraz cienko posiekaną cebulą szalotką. Na środku talerza układamy garść świeżej rukoli.

Sos: w szklance dobrze mieszamy oliwę, musztardę miód, sól oraz pieprz (ja wrzucam wszystko do słoiczka i mocno nim wstrząsam). Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.

Słonecznik upraż na suchej patelni. Buraki polej sosem, posyp słonecznikiem.

* sosu można zrobić więcej np. do innych sałatek. Świetnie się trzyma w lodówce.

 

Do zobaczenia jutro :)